torsdag, april 27, 2006

VSF – vi förstår inte ert resonemang...

Detta är ett svar på artikeln skriven av Fredrik Klasson och Thomas Strandqvist, Vänsterns Studentförbund (VSF), i det senaste numret av Sista Brefvet.

Det engagemang som vi gör i vårt ideella arbete gör vi med hjärtat. Vi i Fack Ju vill att alla studenter, oavsett partipolitisk åsikt, som är medlemmar i SiV ska känna sig välkomna till våra träffar, där de har chans att påverka genom att besluta hur våra FUM-representanter ska rösta på FUM-mötena. Att detta är som att köpa grisen i säcken håller vi INTE med om, istället är vi en demokratisk lista som lyssnar till allas åsikter oavsett politisk färg. Inom vår lista vet vi inte ens vad de andra medlemmarna har för partipolitisk tillhörighet, eftersom det är irrelevant i detta sammanhang. Återigen, det är studenternas bästa som ska vara i fokus.

Kårpolitik är politisk, inte partipolitisk. Kårpolitik handlar om politik för och av studenter och inte om politiska partier. Oavsett vilken lista motionerna till kårfullmäktige (FUM) kommer ifrån, röstar vi (troligtvis och förhoppningsvis de andra listorna också) för eller emot avslag utifrån ämnets relevans för kårens arbete och hur att-satserna är skrivna. INTE utifrån vilken partipolitisk tillhörighet motionen har. Vi har själva lämnat in ett flertal motioner som har fått avslag både på grund av att FUM inte ansåg det vara kårens (SiV) uppgift att föra frågan, eller att att-satserna var för vagt skrivna. Det är alltså ämnet som motionerna handlar om och sättet de är skrivna på som betyder något i FUM, den åsikt motionären/erna i fråga har när det gäller partipolitik spelar ingen roll i sammanhanget! Eftersom de flesta listorna är opolitiska och därmed kan bestå av personer med olika partitillhörighet (vilket vi tycker berikar), kan inte listorna rösta med fokus på vilken partipolitik motionerna representerar. I FUM måste ledamöterna kunna se förbi vem motionären/erna är och se till att innehållet i motionerna gynnar studenterna och är praktiskt genomförbara.

Vi menar inte att alla måste vara överens, att ha olika åsikt är berikande! Men att smutskasta andra listor är att smutskasta andra studenters engagemang! Nej VSF, ta ert förnuft till fånga och respektera människor oavsett partipolitisk tillhörighet och respektera de åsikter som de andra listorna i kårvalet står för. Låt oss hålla en schysst valkampanj där ALLA listor är lika mycket värda och får samma chans att själva berätta vad de står för utan att bli smutskastade.
/Fack Ju

Inga kommentarer: